A+ A A-

Praktični nasveti za čiščenje in pripravo morskih rib

Sveže ribe, sonce in mleko so naravni »dobavitelj« D vitamina.

Vsem, ki ribe kupujete v ribarnicah predlagam, da jih greste v vročih dneh kupit s hladilno vrečko ali torbo, prav tako tudi v trgovino po sveže mleko, mlečne izdelke ali meso. V vročem avtomobilu pa naj nas čaka prenosna hladilna skrinja s plastično steklenico zamrznjene vode. Le tako se nam mleko ne bo skisalo, meso ali ribe pa ne bodo zasmrdele, ker ne bomo pretrgali hladne verige. Mnogi ribe kupijo, jih dajo v vroč avto, ko pridejo domov, pa se jezijo na ribiče, da so jim prodali stare ribe. Ker so ribe lahko prebavljive, so hitro pokvarljive. Zato jih moramo čim prej očistiti.    
    
Pri morskih ribah je najvažnejše, da ribo operemo v osoljeni vodi z naravno morsko soljo. Če jih res ne utegnemo takoj očistiti, jih še v vrečki posujemo z grobo morsko soljo in prilijemo malo vode iz pipe. Tako naredimo slanico ali »domače morje« in ribi preprečimo, da bi zasmrdela, pa še luske bodo kar same odstopile. Tiste, ki še ostanejo na ribi jih z lahkoto odstranite. Nato ribo očistimo in ponovno operemo v osoljeni vodi. Tako oprana riba ostane dlje časa sveža, postane bolj kompaktna, po kuhinji ni neprijetnega vonja in jed je bolj okusna.

Ribje jedi bodo okusnejše, če boste belo moko zamenjali s pirino ali s polnovredno pšenično moko.

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN